Kippenhok maken

Wanneer je hebt besloten dat je kippen wilt gaan houden heb je natuurlijk ook de bijbehorende spullen nodig. Net als met het houden van alle dieren is het verstandig om je hier van te voren in te verdiepen, zodat je je kippen een goed thuis kunt bieden en het ze aan niets ontbreekt. Maar kies je er dan voor om een kant-en-klaar kippenhok te kopen? Het is natuurlijk wel zo leuk en geeft meer voldoening om zelf een kippenhok te maken. Bovendien scheelt het ook nog eens enorm in de kosten en kun je precies maken wat in of bij jouw tuin past.

Om je meer inzichten te geven in het maken van een kippenhok en wat hier allemaal voor nodig is, leer je in dit artikel:

  • Wat er allemaal komt kijken bij het houden van kippen.
  • Welke wet- en regelgeving je in acht moet nemen.
  • Waar je je kippenhok het beste neer kunt zetten.
  • Welke rassen je eenvoudig zelf kunt houden.
  • De juiste omstandigheden voor je kippen.
  • En natuurlijk – Hoe je je eigen kippenhok moet maken.

Alvast beginnen met bouwen?

freds bouwtekeningen review

Download Hier Kippenhok Bouwtekeningen >>

Mag je zomaar kippen houden?

Het is geheel afhankelijk van waar je woont. Op een boerderij of buiten de bebouwde kom zal het vaak geen probleem zijn om kippen te houden. In vele dorpen en steden mag je binnen de bebouwde kom ook gewoon kippen houden. Soms zijn er bepaalde richtlijnen of regels waar je je aan moet houden. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom geen hanen mag houden om overlast in de buurt te voorkomen. Of dat er een maximum is aan het aantal kippen dat je mag houden.

Aangezien de richtlijnen per gemeente verschillend kunnen zijn is er niet een eenduidig op deze vraag te geven. Informeer bij je gemeente of kijk op de website van je gemeente om hier meer over te weten te komen. Om de goede vrede in de buurt te bewaren doe je er goed aan om, voor je je kippenhok gaat maken, even op de koffie te gaan bij de buren. Als je in een rijtjeshuis woont tenminste. Ook al heb je vrije toestemming van de gemeente, dan nog is het goed om je buren op de hoogte te stellen en ze wellicht warm te maken met verse eitjes in het weekend. Beter een goede buur dan een verre vriend!

Locatie van je kippenhok

Voor de locatie van je kippenhok is het belangrijk om te weten welke omstandigheden extra belangrijk zijn voor de kippensoort die je wilt gaan houden. Denk aan bepaalde rassen die liever de hele dag buiten zijn, deze kippen hebben dan behoefte aan meer buitenruimte en een kleiner nachthok. Andersom zijn er ook soorten die het liefst binnen blijven. Deze soorten hebben dan logischerwijs juist behoefte aan een groter binnen verblijf en een kleinere buitenruimte.

Uiteindelijk zal de omvang van je hok en het gewenste aantal kippen ervoor zorgen dat er al wat plekken in de tuin afvallen. Het is dus zeer belangrijk om de eisen en wensen van jouw gewenste kippensoort te onderzoeken, nog voor je het kippenhok gaat bouwen. Er zijn ook enkele algemene zaken belangrijk voor het bepalen van de juiste locatie, denk aan:

  • Per kip dient er in het binnen verblijf drie vierkante meter ruimte te zijn. Heb je 5 kippen dan heb je dus een binnenruimte van 15 m² nodig.
  • Kippen hebben in het nachthok minder ruimte nodig, 1 m² per drie kippen volstaat.
  • Je dient over een locatie te beschikken waar de kippen af en toe lekker van de zon kunnen genieten, maar ook schaduw hebben. Lukt dit niet? Dan is een verplaatsbaar kippenhok (met wieltjes bijvoorbeeld) een goede oplossing.
Freds bouwtekeningen bestelformulier

Download Jouw Bouwtekeningen Direct >>

Welk kippenras kies je?

We zijn al enkele stappen verder als je op dit bent aangekomen. Je weet zeker dat je van de gemeente kippen mag houden (en hoeveel) en je hebt in je tuin de ideale locatie gevonden om je kippenhok neer te zetten. Afhankelijk van waarom je kippen wilt gaan houden, kun je vanuit dat oogpunt een keuze maken voor een bepaald kippenras. Kijk jij uit naar de lekkerste verse eitjes ’s ochtends? Dagvers, uit eigen kippenhok? Kies dan voor een aantal legkippen. De legkip kan prima in de gemiddelde achtertuin en zal zo’n zes eieren per week leggen voor je. Per persoon zal je één kip nodig hebben om in de gemiddelde eierbehoefte te voorzien.

Wist je dat: Kippen houden een winterstop en leggen in deze winterstop geen eieren!

Heb je niet genoeg ruimte in je tuin voor legkippen? Overweeg dan om krielkippen te houden. Kleiner van formaat dan de legkip en hierdoor hebben ze gewoonweg minder ruimte nodig. Ben je een echte kippenliefhebber en wil je de mooiste kippen in je kippenhok? Dan zijn sierkippen perfect. Een goed ras dat zou aansluiten is Brahma, statige en grote kippen met prachtige veren en een mooie dons-ontwikkeling.

Juiste omstandigheden kippen(hok)

De locatie van je kippenhok is bekend, maar waar heb je nog meer rekening mee te houden als het gaat om de aankleding van je kippenhok, de grond bijvoorbeeld? Het spreekt voor zich dat je kippen beschut moeten zijn tegen weersomstandigheden, daar heb je ook meerdere hokken voor. Om het hok zo goed mogelijk schoon te maken kies je normaal gesproken voor tegels, zowel in het hok als in de eventuele ren. Eens in de zoveel tijd pak je de hogedrukspuit er eens bij om de tegels schoon te spuiten.

Tip: Leg in het nachthok houtkrullen, stro of ander zacht materiaal op de tegels.

Naast tegels kun je ook gewoon aarde als ondergrond houden. Dit dien je dan wel eens in de zoveel tijd even goed om te spitten. De natuur zal dan verder haar werk doen en alles afbreken. Let er echter wel op dat je geen plastic of synthetische spullen omspit, aangezien deze niet zullen afbreken in de grond.

Hoe maak je je eigen kippenhok?

Zoals je ziet komt er flink wat meer bij kijken dan je gemiddeld gezien zou denken bij het maken van een kippenhok. Online zijn er een hele hoop resultaten waar je direct mee uit de voeten kunt, maar velen zijn niet compleet of dienen handmatig aangepast te worden. Handig, als je jaren kluservaring hebt, maar wat als je als ‘gewone man of vrouw’ wil beginnen met een kippenhok maken? Freds bouwtekeningen zijn hier ideaal geschikt voor, hiermee zet je namelijk in no-time zelf een kippenhok in elkaar. Technische kennis is niet vereist, als je een plank op maat kunt zagen en planken aan elkaar kunt schroeven dan kom je al een heel eind.

Ja, Ik Wil Eenvoudig en Snel een Kippenhok Maken >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *