Steigerhouten hoekbank maken

Wist je dat er een hoop steigerhouten meubels zijn die je snel en eenvoudig zelf in elkaar kunt zetten? Een steigerhouten hoekbank is hier een goed voorbeeld van. Zelfs als je totaal geen kluservaring hebt of, nog erger, twee linkerhanden, weet je na het lezen van dit blog precies hoe ook jij in een handomdraai een steigerhouten hoekbank maakt. Een hoekbank is natuurlijk vrij prominent en afhankelijk van je wensen vaak enkele meters breed. Veel mensen denken dan ook dat er een hoop handelingen aan vooraf gaan om je eigen steigerhouten hoekbank te maken. Feit is echter dat een steigerhouten hoekbank maken niet heel veel stappen vereist. In dit blog leer je:

  • Hoe en wat voor steigerhout je moet hebben
  • Welke kosten komen kijken bij een steigerhouten hoekbank maken?
  • Hoe het werkt met de bouwtekeningen
  • Leuke combinaties met je steigerhouten hoekbank die je zelf kunt maken

De grootste les die je opsteekt is dat klussen helemaal niet lastig hoeft te zijn, als je de juiste handvatten binnen handbereik hebt. En natuurlijk weet je na dit artikel hoe je binnen een dag eenvoudig een steigerhouten hoekbank kunt maken.

Ga je liever direct aan de slag met klussen?

freds bouwtekeningen review

Download Hier Alvast Jouw Bouwtekeningen >>

Waar begin je?

Het kiezen van het juiste materiaal is een goede eerste stap. Je hebt je ogen waarschijnlijk al laten vallen op het werken met steigerhout, in onze ogen een zeer goede keuze. Voor je begint is het goed om te weten wat je van steigerhout mag verwachten. Steigerhout is een zeer robuuste houtsoort met een vergelijkbare uitstraling. Je mag verwachten van een onbewerkte steigerhouten plank dat deze 7 tot 10 jaar meegaat. Werk je met nieuwe materialen dan ben je dus vanaf enkele tientjes al verzekerd van een steigerhouten hoekbank van hoge kwaliteit die jaren goed blijft.

Gebruikte of nieuwe steigerhouten planken?

Door de immense populariteit aan steigerhouten planken zijn deze tegenwoordig volop te verkrijgen en nieuw hoeven ze ook niet al te duur te zijn. Voor een hoekbank heb je al gauw een paar planken nodig en je kunt dan ook besparen door op Marktplaats bijvoorbeeld gebruikte steigerhouten planken aan te schaffen. Let wel op dat gebruikte steigerhouten planken die in meerdere constructies gebruikt zijn, af kunnen wijken qua vorm en kleur. Dit kan met name het uiterlijk van je steigerhouten hoekbank beïnvloeden en zal het een iets ‘doorleefder’ uiterlijk geven.

Een paar alinea’s hieronder lees je meer over het onderhoud van steigerhouten hoekbanken. Door je hoekbank goed te onderhouden kun je zelfs van gebruikt steigermateriaal nog jaren plezier hebben. Heb je je keuze voor de houtsoort gemaakt?

Ga Direct Aan De Slag met Steigerhouten Bouwtekeningen >>

Kosten steigerhouten hoekbank maken

Het grootste deel van de kosten is afhankelijk van de materialen waar je mee werkt en natuurlijk het formaat dat je in gedachten hebt. Een steigerhouten hoekbank maken hoeft niet meer te kosten dan een paar tientjes. De enige bijkomende investering is in Freds bouwtekeningen. Met deze bouwtekeningen kun je namelijk zeer gemakkelijk een steigerhouten hoekbank maken. Dit kost je nu slechts €47,-! Is dat niet erg duur voor een bouwtekening voor een steigerhouten hoekbank hoor ik je denken. Nee! Je krijgt er namelijk nog meer dan 10.000 andere bouwtekeningen bij.

Met deze zeer uitgebreide collectie aan bouwtekeningen kun je dus gelijk aan de gang. Je kunt aan de hand van de bouwtekeningen eigenlijk alles dat je je kunt bedenken zelf maken. Je hebt hier dus de rest van je leven plezier van, de mensen om je heen ook. Wat dat betreft is dat dus een kleine investering.

Freds bouwtekeningen bestelformulier

Steigerhouten hoekbank onderhouden

Zoals gesteld: een hoekbank van onbehandeld steigerhout zal gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar meegaan. Wanneer de steigerhouten hoekbank binnen staat zal dit veelal nog langer zijn. Om de optimale conditie van je steigerhout te behouden kun je, wanneer de steigerhouten hoekbank gemonteerd is, de hoekbank voorzien van een speciale steigerhouten washing. Hiermee voorzie je het steigerhout van een laklaag die beschermt tegen afbreuk van het hout. Onder andere tegen slechte weersomstandigheden, maar binnen bijvoorbeeld ook tegen afbreuk door het (zon)licht of door temperatuur bijvoorbeeld.

Het onderhouden van je steigerhouten hoekbank is dus niets meer dan na de montage een washing aanbrengen op de gehele constructie. Je kunt ook je eigen washing maken door 1 deel krijtverf te mengen met 1 deel water. Dit zal de looks van je steigerhouten hoekbank tevens ten goede komen.

Steigerhouten hoekbank maken a.d.h.v. bouwtekeningen

Aan de hand van eerder genoemde Freds bouwtekeningen is het dus zeer eenvoudig om een steigerhouten hoekbank te maken, maar hoe werkt het nu precies met die bouwtekeningen? We hebben allemaal wel eens bouwtekeningen opgezocht of zelfs in verpakkingen gevonden, waar we weinig tot geen kaas van konden maken. Freds bouwtekeningen zijn zelf opgesteld en ontwikkeld door Fred Schouten, timmerman en klusjesman in hart en nieren.

Met zijn kennis weet Fred als geen ander wat je nodig hebt om snel en eenvoudig een constructie te maken en te monteren. Dit resultaat in een handig stappenplan en coderingen van materialen als A, B, C et cetera. Kind kan de was doen! Om het af te maken voorziet Freds bouwtekeningen ook in gedetailleerde materiaallijsten. Zo weet je precies wat je bij de bouwmarkt moet halen om gelijk te beginnen met een steigerhouten hoekbank maken. Niet langer onnodig een teveel aan materiaal in huis halen en ook zo bespaar je flink op de kosten.

Download Freds Bouwtekening Hier >>

Andere steigeronderdelen gebruiken

Een steigerhouten hoekbank maken is natuurlijk al zeer gaaf en leuk, maar wist je dat er enkele kleine extra’s aan te brengen zijn om je steigerhouten hoekbank te verfraaien? Wat denk je bijvoorbeeld van oude steigerbuizen gebruiken als poten onder de bank? Hiermee komt het industriële uiterlijk helemaal tot haar recht. Je kunt ook een stapje verder gaan en zelfs steigerbuizen gebruiken voor de constructie van je steigerhouten hoekbank. In dat geval maak je eerst een frame van steigerbuizen, waar je de steigerhouten planken op bevestigd.

Bij je plaatselijke bouwmarkt zullen alle steigeronderdelen vrijwel altijd beschikbaar zijn, dit wegens de enorme populariteit van steigerhouten meubels. Hierdoor kun je een en ander zelfs kant-en-klaar kopen en gebruiken voor jouw project.

Voorbeelden freds bouwtekeningen

Hoekbank combineren met andere steigerhouten meubels

Heb je je steigerhouten hoekbank in elkaar zitten en heb je de slag wel te pakken? Dan is het leukste natuurlijk om lekker verder te klussen en alvast na te denken over een volgend project. Om je interieur helemaal in steigerhout te steken is een mooie volgende klus bijvoorbeeld een steigerhouten tafel maken. Of wat denk je van een steigerhouten salontafel maken? Wil je de gehele set compleet dan maak je er natuurlijk ook een steigerhouten Tv-meubel bij!

Ik Wil Alles Zelf Kunnen Maken, Download Hier de Bouwtekeningen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *